Gå direkte til innholdet
Utenriksministeriet

Finlands Ambassade, Oslo: Aktuelt

FINLANDS AMBASSADE, Oslo

Finlands ambassade
Thomas Heftyes gate 1, Oslo
Tlf. +47-2212 4900
E-mail: sanomat.osl@formin.fi
Norsk | Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal skriftStørre skrift
 
Taler, Nyheter, 06.09.2004

Hartti Kristola - mannen bak Stavanger Oilers

Under Tall Ships Races, som ble arrangert i Stavanger, fikk ambassadens webredaksjon anledning til å intervjue Hartti Kristola, som er en av de mest kjente finner i Norge. Han har hatt suksess som forretningsmann og eier av ishockeylaget Stavanger Oilers.

Kristola reista fra Finland allerede som 15-åring for å finne arbeid. Etter å ha arbeidet i Sverige i noen år flyttet unge Kristola igjen til et annet land etter å ha hørt om bedre lønninger på den andre siden av grensen og endte opp i Oslo-området. Som tjueåring arbeidet han allerede som arbeidsleder under ulike byggeprosjekter. Harttila arbeidet i Oslo-området helt til slutten av 1980-årene, da han flyttet til vestlandet og etablerte sin egen bedrift. Firmaet til Kristola heter Waco Isolering AS og det fungerer i dag som undeleverandør til store oljeselskaper, med isolering innen offshoreteknologien som felt. I toppårene var det opp til 600 ansatte i bedriften. I dag gir bedriften arbeid til rundt 170 personer og har en omsetning på cirka 40 millioner kroner.

Krisolas forhold til ishockeyen begynte på slutten av 1990-tallet når han etter ønske fra sine finske arbeidere skaffet ishockeyutstyr til firmaet. Mennene ønsket mulighet til å drive sport med å spille ishockey og dette var begynnelsen på Stavanger Oilers. Ishockey ble en populær hobby på kveldene blant arbeiderne og snart deltok flere titalls personer i kveldsaktivitetene. Blant dem var det også enkelte, som hadde spilt ishockey på toppnivå også tidligere. Snart bestemte man seg for å delta i ishockeyserien.

Etter noen år med iherdige forsøk kom Oilers med i annen divisjon. Oilers klarte seg gjennom andre og første divisjon nesten uten tap og kom med i mesterligaen sesongen 2003-2004. Under sin første sesong i mesterligaen kom laget til manges overraskelse på bronseplass. I følge Kristola hadde ingen hatt en slik suksess som mål. Laget har alltid vært dominert av finske farger. Også i dag spiller rundt ti finner på laget. Stavanger Oilers har skapt ishockeyfeber i byen med sine finske toppspillere. Publikumstilstrømningen var over alle forventninger våren 2004 og under kvalifiseringskampene kom ikke alle som ønsket det inn i ishallen.

Kristola har fungert som hovedeier av laget fram til den begynnende sesongen, men er nå i ferd med å trekke seg noe bort fra ishockeyvirksomheten. Han konsentrerer seg nå mer om annen forretningsvirksomhet, men følger nøye med på lagets aktiviteter og ønsker Oilers fortsatt suksess.

Ville Saxén
Trainee

Skriv ut siden

Dette dokument

Oppdatert 06.09.2004


© Finlands Ambassade, Oslo | Informasjon om nettjenesten | Contact